Green student living at the Varsity-Berkeley

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

The Varsity-Berkeley apartment building recently opened up in downtown Berkeley. The project, designed by Johnson-Lyman architects of Walnut Creek, is anticipated to mostly house students attending the nearby University of California. The building features a number of green elements, including solar power, a greenroof, not to mention an amenity deck for the residents designed by landscape architects Thomas Baak and Associates.
IMG_7760

The project was built  as an urban in-fill project by Brown Construction of Sacramento, replacing a repurposed church. We were fortunate to have been part of the design process, supporting Baak and Assocs. through the early phases, and then working  with Cima’s Landscape of Rancho Cordova as the project moved towards completion.

IMG_7762

The on-structure landscaping involved two parts of the building – a 5th floor non-accessible terrace with the green roof, solar panels and planters, and a 7th floor amenity deck. Our product was extensively used in both locations. The two pictures above show the amenity areas, which feature walkways and patio space on concrete pavers and our  Boulevard Wood tiles, all resting on our VersiJack pedestals. The finished deck level is approx. 8-12″ above the roof membrane.

IMG_7770

Our lightweight FRP  Wilshire Collection round and rectangular planters were used as accents and to organize space on the deck. The addition of our VertiGreen trellis to a Wilshire planter creates a Wilshire Screen, which was used to shield the perimeter.

IMG_7680The planters were also used as a location to hide the irrigation control valves, as shown in the image above. We frequently get questions from designers about what they can do with these, and we think this is a pretty good idea! The designers chose the relatively bold Oxide color for the project, which turned out well, especially with the other strong accent colors.

All of  the Wilshire rectangle planters were recessed below the finished deck level and placed on VersiJack pedestals below the deck level to allow drainage, rather than set on top of the Boulevard wood tiles. This is one of the larger applications of this new product, and we’re looking forward to seeing how they withstand the relatively challenging environment of student housing.

IMG_7771

We’ll look forward to getting updates to show you how they wear!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *